Novosti


Petak, 17.11.2017.
Predstavljanje knjige Anite Martinac i zbirke pjesama Miljenka Stojića u Rijeci

 

OGRANAK MATICE HRVATSKE U RIJECI

i

OGRANAK MATICE HRVATSKE U ČITLUKU


  

imaju čast pozvati Vas i Vaše prijetelje na promociju romana

 

Anite Martinac

 

OD FRANJE DO FRANJE

 

i

 

zbirku pjesama Miljenka Stojića

 

STOPU PO STOPU

 

U programu sudjeluju:

Igor Žic, Anita Martinac, Miljenko Stojić,

Goran Crnković i Andrija Stojić 

 

 

 

 

Iz prosudbe o ovom što Anita Martinac tako zdušno piše, primijetio sam da  roman jest povijesni u onim tragovima koje ona predstavlja između razdoblja Prvoga, Drugoga i Domovinskog rata, ali je pritom jako važno reći da je ovo i prostorni roman. Dakle, onaj koji zahvaća likove i obitelji koje na neki način prolaze kroz seobe, kroz promjene mjesta boravišta i sve se to donosi se u jednoj pregantnoj i uređenoj slici duše, jednom mozaiku onih slutnji i onih nadanja koje nosi lik, a to je Anica Škrobo ponijela iz obiteljskoga kućnoga odgoja. Ona djeluje dalje i širi misiju, prosvjetiteljski daje do znanja da je istina i borba za istinu nepobitna i čuva čovjekovo biće - kazao je prof. Antun Lučić.

Najnoviji roman Anite Martinac „ Od Franje do Franje" nije samo roman, on je prvenstveno povijesno djelo, dokument, koje na primjeru jedne obitelji nevjerojatnom realnošću oslikava nedaće hrvatskog naroda u Hercegovini, ali i Hrvatskoj od austro-ugarskih vremena do konačnog osamostaljenja Republike Hrvatske i Domovinskog rata. Oslikavajući oskudicu suncem spržene Hercegovine Anita Martinac daje nevjerojatno plastičnu poredbu koja je tako jednostavna, uzeta iz prirodnog okruženja, a opet nevjerojatno snažna u dočaravanju realnosti strahote koja je pogodila Hercegovinu te se samo jednom opisu vidi kako je Anita Martinac zaista majstor forme i koji s lakoćom prenosi realnost patnje na papir. Naime, oslikavajući pomor djece od gladi u Hercegovini Anita Martinac je zapisala - „Umirali su kao ptići što iz gnijzda ispadnu, a letjeti naučili nisu"!  kazao je profesor povjesti Željko Primorac te je naglasio da se oduševio romanom i kako ga je nakon dugo vremena jedna knjiga istinski ganula.

 

 

Veselim se Anitinim romanima, ne samo zbog vrhunskog stila i literarnog izričaja, nego i zbog njezinih tema. Anita, naime, otkriva zatamnjena mračna mjesta hrvatske povijesti ispisana rukom pobjednika nakon Drugog svjetskog rata. Tako nam revizionistica Anita kroz nevjerojatnu i bolnu sudbinu jedne hercegovačke obitelji otkriva zločine totalitarnog komunističkog režima u kojem su imale biti protjerane sve temeljne vrijednosti hrvatskoga naroda : vjera, ljubav prema obitelji, dom i Domovina. Nažalost i danas nakon 27 godina uspostave hrvatske države, vladajuće elite ignoriraju te vrijednosti koje su držale državotvorno hrvatstvo kroz cijelu njegovu mukotrpnu, a u pojedinim vremenima i tragičnu povijest. Veselim se što će moji unuci kroz Anitine romane, a poglavito ovaj najnoviji, moći pročitati tu povijest, koju, nažalost, još uvijek neće naći u školskim udžbenicima... - kazala je Hloverka Novak Srzić.

 

  

DRŽAVNI ARHIV U RIJECI, PARK NIKOLE HOSTA 2

PETAK, 17. STUDENOGA 2017. U 19 SATI  


 

>> povratak na prethodnu stranicu <<
izrada : ikona web design studio