Na putu s Kristom, Razgovori s msgr. Tadijom Pranjićem


klikni za uvećanu sliku Autor(i): Milka Vida
cijena: 50kn
Godina izdanja: 2008
Uvez: meki
Broj stranica: 166
Urednik: Marko Landeka
ISBN: 978-953-6015-59-7
Razgovori novinarke Milke Vide s msgr. Tadijom Pranjićem, župnikom i dekanom vinkovačkim, objavljeni u "Vinkovačkom listu" od 1992. do 2007. godine

SVJEDOČANSTVO BREMENITOG VREMENA

Što je bilo odlučujuće da iniciram tiskanje knjige s razgovorima koji su vođeni s mons. Tadijom Pranjićem, župnikom i dekanom, u povodu velikih blagdana ili u drugim prigodama, a koji su objavljeni u „Vinkovačkom listu“ od 1992. do 2007. godine? Pitanje je to na koje se lako može dati odgovor. Riječ je, naime, o razgovorima koji bi, s obzirom na to da su svjedočanstvo jednog teškog vremena, trebali pronaći put do šireg čitateljskog auditorija. Jednostavnim riječima, iskrenim i izravnim, mons. Tadija Pranjić odgovarao je na postavljena novinarska pitanja. Niti prije petnaest godine, a isto tako i sada, nije se bojao izraziti svoje stavove, svoja mišljenja o pojedinim događajima. Na razumljiv način čitateljstvu je priopćavao svoja, ali i mišljenja Crkve u Hrvata. Razgovore ponajprije karakterizira razboritost, namjera da izravno potakne na razmišljanja, da stajališta, poruke, misli, iznjedre dobro za sve ljude. Iz sadašnje perspektive, mogu reći da je meni, kao novinaru, svaki razgovor s mons. Tadijom Pranjićem, predstavljao ugodan susret. Nije bilo odgađanja razgovora, čekanja, procedure koje nas novinare ponekad znaju stajati živaca. Govori to o jednostavnosti svećenika za kojega će mnogi stanovnici ovoga grade, pa i šire, reći naš Tadija. Nedvojbeno je kako je nas župnik i dekan svojom nazočnošću i snagom vjere, obilježio jedno bremenito vrijeme.
Ovom knjigom obuhvaćeno je razdoblje od 1992. do 2007. godine. Razgovore donosimo kronološkim redom kako su objavljivani u „Vinkovačkom listu“ prigodom velikih blagdana Uskrsa i Božića. Osim razgovora donosimo i poruke što ih je u povodu blagdana mons. Tadija Pranjić upućivao vjernicima. Na kraju knjige je i nekoliko razgovora koji su vođeni u drugim prigodama i za koje smo smatrali da svakako trebaju naći svoje mjesto u ovoj knjizi. Fotografijama upotpunjujemo uvid u djelovanje mons. Tadije Pranjića u spomenutom razdoblju.
Ova knjiga neka bude zahvala dragom Bogu što mi je svojom providnošću pružio priliku da doživim takvo što, neka bude zahvala mons. Pranjiću na svim vođenim razgovorima. Ona je na neki način i kruna 25-godišnjeg pastoralnog djelovanja mons. Tadije Pranjića u župnoj crkvi sv.Euzebija i Poliona u Vinkovcima.

Milka Vidaizrada : ikona web design studio