Berak - istinom protiv zločina


klikni za uvećanu sliku Autor(i): Marko Landeka, Jozo Nikolić
cijena: 20kn
Godina izdanja: 1999
Uvez: meki
Broj stranica: 96
Urednik: Marko Landeka, Jozo Nikolić
ISBN: 953-6015-22-6
Ova je knjiga nastala kao posljedica poratnih zbivanja u Berku i oko Berka i njihova odjeka u hrvatskoj javnosti. Berčani su prvi mirnim prosvjedima pokazali kako se čuva nacionalni ponos i moral jednoga naroda.
Knjiga je podijeljena na tri poglavlja. Prvi dio opisuje povijest sela od najstarijeg pisanog spomena Berka do naših dana. U koncipiranju ovoga dijela knjige nastojali smo pronaći što vise izvornih arhivskih dokumenata i prvi put ih predstaviti javnosti.
Drugi dio knjige prikaz je predratnih zbivanja, okupacije Berka i ratnih događanja u seoskom logoru, a sadrži tadašnja novinska izvješća, odlomke iz romana "Ne pucaj prvi" Ivana Slonje Šveda, izjave tada politički odgovornih ljudi u Berku i izjave logoraša. Sve su izjave snimane na diktafon, a u knjizi su napisane u autentičnom obliku. Intervencije autora bile su minimalne, a obično se odnose na jasniju strukturu sintagmi i rečenica, što će čitatelj sam zaključiti.
Treći dio knjige nazvali smo "HOĆEMO ISTINU", a sastavljen je od dokumenata koji su nastali tijekom mirnih prosvjeda i izjave gospođe Tatjane Penavić, jedne od najaktivnijih koordinatorica mirnih prosvjeda, koja nam je u svakome trenutku bila spremna pomoći i najviše pridonijela u osmišljavanju ovoga dijela knjige. Ovaj dio sadrži i kratak izbor pjesama koje su napisala deca iz Berka. Tekstovi pjesama su također autentični uz neznatne intervencije autora knjige.
Nadamo se da će ova knjiga biti mali doprinos u pronalaženju istine o nestalim Berčanima i vraćanju dostojanstva žrtvama i njihovim obiteljima.
AUTORIizrada : ikona web design studio