2008 2 Gdje odlaze vizionari


klikni za uvećanu sliku Autor(i): Stipe Juras
cijena: 100kn
Godina izdanja: 2008
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 142
Urednik: Vladimir Bakarić
ISBN: 978-953-6015-56-6
„Gdje odlaze vizionari“ roman je za mlade posebno zanimljiv i po tome što se radnja i likovi romana isprepliću s radnjom i likovima romana kojega je paralelno pisao drugi autor (Marija Renić, „Poljubac na raskrižju“).

Roman je samostalna cjelina i ne zahtijeva nužno čitanje drugoga, paralelno pisanoga romana. Zanimljivo je, međutim, uz radnju i likove koji nisu zajednički, sagledati iste događaje i zajedničke likove u oba romana, pisana u isto vrijeme uz suradnju autora, s pozicije svake od glavnih junakinja: Ruby u „Gdje odlaze vizionari“ i Katje u „Poljupcu na raskrižju“.
Radnja romana započinje početkom ljeta 2007. godine kada dvije prijateljice, nakon završetka nastave prvim samostalnim, no vremenski odvojenim odlaskom na more dolaze u iskušenje da preispitaju svoj život, svoje želje, vizije, snove, kao i svoje uobičajene teenagerske ljubavne nedoumice. Prolazeći istim mjestima, susrećući iste ljude, te na kraju i susrevši se na tome ljetovanju, djevojke shvaćaju kako su ih životne okolnosti prisilile da na brzinu odrastu, možda i više nego su same to htjele, te s mnogo više odgovornosti prihvate izazove koje im život pruža. Ovaj roman naglašeno prati život Ruby, jedne od dviju navedenih prijateljica, dok pogled na život s Katjine strane u svojoj knjizi opisuje autorica Marija Renić.

Roman je strukturiran kroz 30 poglavlja, gradeći modernu fabulu, toliko identičnu stvarnim događajima, da se čini gotovo biografskim uratkom. Likovi u knjizi prolaze kroz tipičan život današnje mladeži, što je sasvim dovoljan razlog da je roman prepun izazova, iskušenja, ljubavnih prevrata i svijeta teenagerske mašte. Roman završava neočekivanim raspletom, koji čitatelju sugerira da će se zasigurno morati napisati nastavak iste knjige. Autor gradi fabulu brzom izmjenom radnji, intrigantnim dijalozima, te aktualnim temama, koje jako zanimaju današnju mladež. U romanu su gotovo svi likovi stvarne osobe, osim nekoliko likova čije su karakteristike i fizički opis preuzeti od stvarnih osoba. Geografski opisi u knjizi su u potpunosti stvarni, dok su opisi većine događaja u romanu temeljeni na stvarnim događajima.izrada : ikona web design studio