2007 Stari grafiti


klikni za uvećanu sliku Autor(i): Vladimir Bakarić, Ratko Bjelčić, Robert Mlinarec
cijena: 100kn
Godina izdanja: 2007
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 118
Urednik: Ružica Pšihistal
ISBN: 978-953-6015-49-8
Roman za djecu "Stari grafiti" druga je knjiga u Biblioteci za djecu i mlade Grafiti OMH Vinkovci.

Riječ je o drugom zajedničkom uratku trojice autora koji su se nakon "Mojih grafita", romana koji je dobio nagradu Mato Lovrak za najbolji roman za mlade u 2006. godini, što je i bio poticaj za pokretanje biblioteke, ponovno odlučili na zajedničko pisanje romana.

"Moji grafiti" i "Stari grafiti", zasebne su cjeline, a povezuje ih glavni lik Ivan koji sa svojim prijateljima kroči u nove pustolovine.

Radnja "Starih grafita" događa se u Vinkovcima te dijelom u Nuštru. Ovoga puta Ivan i njegovi prijatelji tijekom ljetnih praznika pretvaraju se u prave istraživače odlučivši doznati ima li još neotkrivenih tajni u rimskim hodnicima skrivenim ispod današnjih Vinkovaca. Njihovu nakanu odluči iskoristiti druga skupina nimalo dobrohotnih dječaka koji odlučuju silazak u podzemne hodnike iskoristiti za provalu u Robnu kuću. Umjesto toga hodnici ih odvode do vinkovačkog Gradskog muzeja iz kojega ukradu kovčežić s dragocjenim rimskim novcem, a upravo Ivan i njegovi prijatelji postaju zaslužni za otkrivanje počinitelja krađe.

Roman odlikuje vješto građena napeta fabula, živopisno predstavljeni likovi i obilje dijaloških sekvenci, a mali čitatelji na zanimljiv i njima prilagođen način saznaju i ponešto o rimskim Cibalama, latinskom jeziku, arheolozima, numizmatičarima, speleolozima…. Tekst prate uvijek iznimne ilustracije Dubravka Matkovića, istaknutoga strip autora.izrada : ikona web design studio