Godišnjak br. 34 za 2016. godinu


klikni za uvećanu sliku Godina izdanja: 2017
Hrvatsko izdanje knjige u cijelosti posvećene prijateljstvu i partnerstvu gradova Kenzingena i Vinkovaca.

Uz financijsku potporu Grada Vinkovaca knjigu je objavio Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima kao Godišnjak br. 34, dok je njemačko izdanje objavilo Povijesno društvo "Pforte" Kenzingen.

Godišnjak na 382 stranice, uz obilje fotografija u boji, dokumentira više od četvrt stoljeća suradnje, prijateljstva i partnerstva, začetog na humanitarnoj suradnji društava Crvenog križa u najtežim trenucima Domovinskog rata, kada je 150 djece s vinkovačkog područja spas od ratnih strahota našlo kod njima do tada potpuno nepoznatih ljudi u njemačkom Okrugu Emmendingen, pa tako i u Kenzingenu.

Na temelju sjajnih rezultata brojnih provedenih zajedničkih projekata, gradovi Kenzingen i Vinkovci zaključili su 2. svibnja 2002. godine Povelju o prijateljstvu, a 8. srpnja 2007. Povelju o partnerstvu, čime su Vinkovci postali jedan od rijetkih hrvatskih gradova koji imaju službeno potpisan takav dokument s nekim gradom u Europskoj uniji.

Poveljom o partnerstvu gradonačelnici Matthias Guderjan i dr. Mladen Karlić obvezali su se dotadašnju uzornu humanitarnu suradnju proširiti i na političkom, gospodarskom, kulturnom, obrazovnom i športskom planu, a posebnu pažnju posvetiti njegovanju susreta mladih.

Preuzete obveze su u cijelosti ispunjene, pa je u brojnim projektima i susretima sudjelovalo oko 1.200 stanovnika Vinkovaca i oko 800 stanovnika Kenzingena.

Održane su političke radionice o ustroju i financiranju jedinica lokalne samouprave, komunalnoj problematici, zaštiti okoliša i održivom razvoju, skrbi o osobama s posebnim potrebama i osobama treće životne dobi.

Vinkovački obrtnici gostovali su na sajmu u Kenzingenu.

MPG "Lipa", folklorne skupine "Lisinski" i "Šumari", zbor "Eintracht", Stadtkapelle Kenzingen, slikarica i kiparica Gisela Richter, slikar Marko Šošić, kipar Branko Bazina, crkveni zborovi "Sveta Cecilija", "Sveti Vinko Palloti" i "Skt. Laurentius", Gradski muzej Vinkovci i Narrenschaumuseum Kenzingen, udruge "Pforte", Lokal Agenda Kenzingen i Matica hrvatska Vinkovci, dali su veliki doprinos na kulturnom planu.

Ostvarena je suradnja domova za starije i nemoćne.

Redovne su razmjene mladih, učenika Gimnazije Vinkovci i Gymnasium Kenzingen, a učenici Srednje strukovne škole obavljaju praksu u Kenzingenu. HNK "Vinkovci", FC "Kenzingen", STK "Lokomotiva", Tischtennis Club Kenzingen, „Eisenbahn Freunde“, biciklisti iz Kenzingena, Moto-Club Kenzingen i Moto-klub Vinkovci ostvarili su suradnju na sportskom planu.

Društva Crvenog križa, od kojih je sve i krenulo, uspješno surađuju od onih ratnih vremena do mirnodopskih priprema za krizne situacije, natjecanja iz prve pomoći, djelovanja u ublažavanju poplava u istočnoj Slavoniji pa sve do migrantske krize. Sve to je doprinijelo stvaranju čvrstog prijateljstva brojnih građana unatoč udaljenosti od 1.300 km.

Godišnjak govori o svemu tome, ali i puno više.izrada : ikona web design studio