2016 Dupinov let


klikni za uvećanu sliku Autor(i): Vladimira Bakarić
cijena: 100kn
Godina izdanja: 2016
Uvez: tvrdi, šivano
Broj stranica: 134
Urednik: Ružica PŠihistal
ISBN: 978-953-8127-03-8
Biblioteka za djecu i mladež Grafiti, knj. br. 24

Knjiga je namijenjena mladima srednjoškolske dobi. Radnja se događa u Vinkovcima prije desetak godina, kada se uređivala pješačka zona (2008.), pa se u Gimnaziju M.A. Reljkovića uglavnom išlo "okolo", a roman tematizira život mladih gimnazijalaca, školu, kafiće, svirke..., te nasilje među mladima.

Naslovnica: Dubravko Mataković, akademski slikar-grafičar, strip crtač

S predstavljanja knjige ( 10. veljače 2017., dvorana OMH u Vinkovcima)

"Ovo je roman u već poznatoj maniri Vladimira Bakarića, ali opet ima iskoraka u kvalitativnom smislu. Čini mi se da je ovaj roman još pitkiji i radnja teče još brže nego u dosadašnjima. Kada govorimo o Vladinoj spisateljskoj vještini, a kvalitetom svoga pisma on svakako spada u vrh hrvatske dječje književnosti, možemo reći kako se u ovom romanu dogodila dinamika i njegova je vrijednost u dinamici kroz dijalošku formu, ali ima i nekoliko dobrih opisnih dionica pa su tako, primjerice, vinkovačke Lenije bljesnule baš kao jedan dragulj. Kao u gotovo svim njegovim knjigama ovdje opet imamo Vinkovce, njegove jedne i jedine, a tema je vrlo aktualna - vršnjačko nasilje u tinejdžerskoj dobi. Vrlo je zanimljivo to što je Vladimir pokazao da se ta tema najbolje može prikazati i o njoj naučiti kroz priču kao format koji je djeci najprihvatljiviji. Dakle, Vladimir je ispričao jednu dobru priču o tome kako se može suzbiti vršnjačko nasilje i pokazao je da tu priča ima snagu i moć koju drugi oblici i drugi mediji nemaju u toj mjeri".
doc.dr.sc. Ružica Pšihistal, urednica

"Ponosni smo na našeg sugrađanina Vladimira Bakarića koji neumorno radi. Ovom je knjigom napravio još jedan spomenik Vinkovcima i našoj Gimnaziji, a uspio je prodrijeti u suštinu onih problema s kojima se danas mladi susreću davši na kraju, kao i uvijek, jednu poruku. Pokazao se još jednom kao odličan narator i kao čovjek koji je zaljubljen u svoje Vinkovce. Mislim da je Vladimir Bakarić uspio u gradu, koji je toliko bogat književnicima, popuniti jednu prazninu koja je postojala u književnosti za djecu u području dječjeg romana".
doc.dr.sc. Dražen Švagelj, predsjednik OMH u Vinkovcimaizrada : ikona web design studio