2016 Bajke i priče


klikni za uvećanu sliku Autor(i): Rusmir Agačević - Rus
cijena: 200kn
Godina izdanja: 2016
Uvez: tvrdi, šivano
Broj stranica: 244
Urednik: Vladimir Bakarić
ISBN: 978-953-8127-02-1
Trinaest stihovanih bajki i priča

Rusmir Agačević-Rus jest odani kazališni poslanik i posvećenik, kao autor i dramski pedagog, posebno utočište potražio i našao u dječjem teatru. U svojim scenskim igrama, u kojima se igra s djecom poznata priča, pretpostavlja jedno takvo živo i otvoreno kazalište. Računajući na angažiranu dječju publiku, autor nastoji biti poučan i etičan.

Svijet dječje mašte jest neobuzdan, luckast, nepredvidljiv, s jedne strane, dok s druge strane, teži redu, harmoniji, uspostavi dogovora i pravila.
Upravo takvi su tekstovi u stihu, kojima nam se Rus ovaj put predstavlja.

Duhoviti i dojmljivi stihovi, razigrani su, pitki i igrivi. A opet, navode na promišljanje o svrsishodnosti i etičnosti ljudskog djelovanja u različitim okolnostima. Kroz stihove, Rus poznatim pričama daje autorski pečat, u stihove je utkao puno osobnih stavova, asocijacija, misli i osjećanja. Crvenkapica, Trnoružica, Mačak u čizmama, Mali Princ, svima su nam dobro znane priče i svatko od nas se odmah sjeti svog doživljaja kad se prvi put susreo s tim bajkama, koje su ga zarobile.

Čitajući Rusove dramske adaptacije, vraćamo se onim trenucima kad smo otkrivali svijet oko nas, možda i gubili iluzije, a opet željeli živjeti bajku sa sretnim svršetkom. Poznate priče, odnosno bajke, stihovanjem postaju igrivije, lepršavije, pobuđuju potrebu za ritmiziranim i organiziranim kazivanjem, predstavljanjem i igranjem. Ritmičnost jest ono što ove tekstove čini primamljivijima, čitaju se u dahu, a iz stiha u stih, otvaraju se lakoćom mnogobrojne asocijacije.

U ovom teatru za djecu, riječ je važna i svaka se mora čuti i razumjeti. Rus vjeruje u svaku napisanu riječ upućenu djeci, kao što vjeruje u ljepotu svake priče, koju je obradio, kao i potrebu da se u kazalištu angažirano bori protiv svih društvenih poroka, a sve u ime ljubavi prema dječjem svijetu, koji plijeni svojom čistoćom i prostodušjem.

Dječji dramski tekstovi Rusmira Agačevića, poziv su na igru, na maštanje i domišljanje.

izv.prof.art Robert Raponjaizrada : ikona web design studio