Sabrana djela VIII - Biobibliografija


klikni za uvećanu sliku Autor(i): Dionizije Švagelj
cijena: 100kn
Godina izdanja: 2015
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 157
Urednik: Marko Landeka
ISBN: 978-953-6015-96-2
Osmom knjigom pod nazivom "Biobibliografija" zaokružen je projekt sabaranih djela Dionizija Švagelja.

Knjiga sadrži:
- uvodni tekst urednika Marka Landeke (Dionizije Švagelj–Trubač s Bosuta)
- transkript radio emisije Radio televizije Zagreb iz 1982. godine "Minute s..." autora Marijana Selmana (Minute s Dionizijem Švageljom)
- pretisak članka akademika Ivana Aralice o doživalju obiteljske kuće i prostora u kojemu je Dionizije Švagelj djelovao (Lampa, Kolo 5, 2011.)
- tekst doc.dr.sc. Dražena Švagelja, sina Dionizija Švagelja, u kojemu se navodi veliki krug uglednih ljudi s kojima je Dionizije Švagelj kontaktirao, koji su ga posjećivali i koji su boravili u njihovoj obiteljskoj kući, te drugi zanimljivi detalji (Sjećanja)
- osvrt prof.dr.sc. Ružice Pšihistal na projekt sabranih djela Dionizija Švagelja (Ono što ostaje–Dionizije Švagelj u osam knjiga)
- bibliografija
- prilozi: preslike originalnih dokumenata, fotografije...

"Dionizije Švagelj je zapravo primarno bio znanstvenik, ali prva knjiga sabranih djela predstavlja ga kao pjesnika. Dakle, on je bio znanstvenik, pjesnik, publicist, pedagoški je djelovao i nadasve bio je zauzet kulturni djelatnik. Uz njegov znanstveni rad, uz studije, eseje, osvrte i kritike, uz pjesništvo, uz pedagoško djelovanje, imamo Gradski muzej Vinkovci, gdje je bio kustos i ravnatelj, tadašnji Centar JAZU, danas HAZU u Vinkovcima, čiji je pokretač i prvi ravnatelj, Maticu hrvatsku u Vinkovcima, čiji je utemeljitelj i predsjednik do zabrane rada MH 1971. godine, te cijeli niz kulturnih sastavnica i kulturnih događaja u Vinkovcima koji su nezamislivi bez njega. Tako da se može reći da je on bio metafora Vinkovaca i uopće cijelog vinkovačkog književno-znanstvenog programa svoga vremena. Dionizije Švagelj nije nepoznato ime u književno-znanstvenim krugovima, ali je projekt sabranih djela od posebnog značaja jer na jednom mjestu objedinjuje njegov pjesnički opus objavljen u nekoliko zajedničkih i jednoj samostalnoj zbirci poezije te veliki znanstveni opus objavljen u dvije knjige književne kritike i esejistike te najvećim dijelom razasut po periodici."
prof.dr.sc. Ružica Pšihistalizrada : ikona web design studio