2014 Provalnik


klikni za uvećanu sliku Autor(i): Ariana Pavelić
cijena: 100kn
Godina izdanja: 2014
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 122
Urednik: Vladimir Bakarić
ISBN: 978-953-6015.92-4
Roman "Provalnik" autorice Ariane Pavelić, jubilarna je 20. knjiga biblioteke za djecu i mladež "Grafiti" OMH u Vinkovcima. Petnaestogodišnja Vinkovčanka, učenica prvog razreda Ekonomske škole Ivana Domca, svoj prvi roman napisala je s 11 godina, a nakon četiri godine njezin je rukopis doživio i svoje ukoričenje.


"Počela sam pisati s 11 godina, a inspiraciju sam dobila čitajući knjige svoga omiljenog pisca Roberta Lawrencea Stinea. Tako je nastala moja prva knjiga, roman koji govori o tinejdžerici kojoj u kuću provaljuje provalnik i ona je odlučna u namjeri da ga otkrije. Počinju joj stizati prijeteća pisma, pronalazi kuglice koje će je dovesti do provalnika..."
Ariana Pavelić


"Knjige iz biblioteke "Grafiti", poput onih autora Vladimira Bakarića ili mlade Ane Benačić, imaju priznanje i vrijedne nagrade struke, visoko je vrednovano i njihovo likovno oblikovanje koje potpisuje Dubravko Matković, a hrvatsku dječju književnost predstavljale i na najprestižnijim svjetskim sajmovima knjiga. Knjiga Ariane Pavelić još je jedan vrijedan prinos ovoj biblioteci te još jedan dokaz koliki su talenti oko nas, u našoj djeci."
doc.dr.sc. Dražen Švagelj


"Zanimljivo to što se djevojčica od 11 godina odvažila za svoj prvi spisteljski pokušaj odabrati upravo najsloženiju književnu formu: roman. Riječ je o tinejdžerskom romanu s elementima kriminalističkog romana, koji svojim značajkama odgovara svim onim romanima koje definiraju teoretičari dječje književnosti. Roman ima ima izmišljenu, složenu priču iz koje se profiliraju različiti psihološki, etički oblikovani likovi. Tematika se temelji na potrazi za provalnikom, ali je zanimljivo što Ariana koristi topos dječje književnosti, a to je korištenje zagonetnih situacija, zagonetnih predmeta, pa se već na samom početku pojavljuju neke svjetlucave kuglice koje dovode do određenih neobičnih situacija. Zanimljivo je i to da je riječ o djevojčici koja je roman napisala sa svojih 11 godina, a već je malo zakoračila u tematiku uozbiljene književnosti. Prema teoretičaru književnosti prof.dr. Stjepanu Hranjecu, naime, ukoliko djeca pišu o ozbiljnim temama to možemo nazvati uozbiljenom književnošću, a tematika zločina, provale, nasilja među djecom, kojom se Ariana bavi, može definirati tom uozbiljenom književnošću. Arianin roman je i didaktičko štivo jer ukazuje na mnoge probleme od nasilja preko facebooka do poruke roditeljima da u nekim situacijama ipak trebaju povjerovati djeci iako im se ono što govore čini nevjerojatnim. Roman Ariane Pavelić ima sve odlike dječjeg romana odnosno romana za tinejdžere: zanimljivu priču, napetost i mnoštvo likova te će sigurno naći svoje mjesto među mladim čitateljima."
Ivana Petričević, prof.izrada : ikona web design studio