Katarina


klikni za uvećanu sliku Autor(i): Bogdan Mesinger
cijena: 100kn
Godina izdanja: 2012
Uvez: meki
Broj stranica: 119
Urednik: Antun Babić
ISBN: 978-953-6015-86-3
Treća knjiga Male likovne biblioteke je monografija posvećena Katarini Žanić Michieli.

Uz predgovor dr.sc. Bogdana Mesingera, knjiga citira do sada objavljene kritičke eseje o djelu Katarine Žanić Michieli, a središnji dio knjige čine reprodukcije njezinih djela.

Katrina Žanić Michieli (Otok, 1922.–Zagreb, 2011.), diplomirala je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi profesora Jerolima Mišea 1951. godine. Prvu samostalnu izložbu imala je u 1974. godine u Vinkovcima, a samostalno je izlagala i u rodnom Otoku te u Osijeku i Vukovaru i često u Zagrebu u kojemu ostaje živjeti nakon studija i udaje za kipara Valerija Michielia. Sudjelovala je na brojnim skupnim izložbama, a na V. bienalu Slavonaca 1975. godine dobila je nagradu "Ex aequo".
Najčešće je slikala uljem, ali također i temperom, gvašem i akvarelom. Motivi su joj pejzaži i mrtve prirode, a posebne domete ostvarila je u području figuracije i portreta. U portretu ističe psihološke karakteristike likova služeći se deformacijom oblika, slobodno nanesenom bojom i umjerenim grafizmom. U seriji slika "Sjećanje na djetinjstvo" evocira svoje rane doživljaje u Slavoniji. Slika mrljama i velikim masama boja. U nekim djelima bliska je ekspresionizmu. Njeno slikarstvo je s razlogom nazvano "poetičnim, senzibilnim i meditativnim" (M. Baričević).izrada : ikona web design studio