2012 Vukovar - Bogdanovci - Vinkovci


klikni za uvećanu sliku Autor(i): Marijan Almaš
cijena: 50kn
Godina izdanja: 2012
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 87
Urednik: Ivana Petričević
ISBN: 978-953-6015-85-6
Biblioteka Književni svjetovi, knj. 4
pjesame i aforizmi

PJESNIČKI DISKURS MARIJANA ALMAŠA

Knjiga naslovljena „Vukovar-Bogdanovci-Vinkovci“ Marijana Almaša donosi pjesnički diskurs čiji su korijeni nastali 90-ih godina prošloga stoljeća. Toponimi u samome nazivu ukazuju na mjesta koja su obilježila Almašev životni put, posebice za vrijeme Domovinskoga rata. Knjiga je svojom formom, tematikom i stilom sljednik prve knjige „Drugi put Vukovar“ (ur. Vlasta Markasović) objavljene 1993. godine u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima. Pjesnik u novom rukopisu u stihovima ispisuje svoj osobni identitet kroz tri cjeline: Ne oduzimaj mi ono što jesam, Sjećao sam se sjećanja i Goli u noći.

Pjesme Marijana Almaša odišu nekonvencionalnim prikazom stanja u kojemu se pjesnik nalazio. Pjesnički uradci koji su nastali za vrijeme i nakon Domovinskoga rata bili su protest svim zbivanjima, u njima je sveprisutna ironija, pa i autoironija koja se poput niti provlači u pjesmama. Postmodernistički pristup vidljiv je u formiranju stihova koji su napravili odmak od pravopisnoga i gramatičkoga zakona. Dakle, sadržajno i formalno njegov je pjesnički diskurs složen, stoga je potrebno duboko prodrijeti u analizu pjesme kako bismo shvatili njegov pjesnički svijet. Svoje razgoličenje i razotkrivanje upotpunio je čestim opkoračenjima koja su prisutna u gotovo svim pjesmama.

Kod recipijenata Almaševih stihova takav iznenađujući raspored ukazat će na konfuziju koja se događala u pjesnikovim mislima tijekom procesa stvaranja pjesme. Uočljivo je da se u cijeloj zbirci javlja Ja subjekt, što ukazuje da se radi o intimnom, autobiografskom diskursu. Njegove pjesme možemo percipirati kao lirski dnevnih jer nam istinski niže proživljene dane, posebice one vezane uz Domovinski rat, što potvrđuje i faktografski element pojedinih pjesama. Mnoge su pjesme protkane zavičajnim motivima (Travu pokosiše ne pitaše mene, Sjećao sam se sjećanja, Dom je, je moj dom…), ljubavlju, a autentičnost se zrcali i u ikavskom izričaju (pisma, svitlost, rič, tilo, vrime…). U tim pjesmama osjetna je slikovitost i melodioznost poezije.

Pjesničke kreacije ispisane su kao "krik vlastite duše", propitkivanjem samoga sebe lirski subjekt vjerno prikazuje određeni trenutak. Dakle, poetski svijet u knjizi iskazan je sjećanjima
na proživljeno otkrivajući pejsaž svoje nutrine. U drugom dijelu knjige nalaze se aforizmi kojima nas pjesnik potiče na promišljanje o užurbanoj i surovoj svakodnevici. Pjesnik je pohranio sva svoja sjećanja na negdašnje dane te ih pretočio u stihove, a tomu je dodao i promišljanja iz bliže povijesti što knjizi daje pečat hvalevrijedne knjige.

Da su Almaševe pjesme uistinu kvalitetne, dokazuje i činjenica da je znanstvenik i književnik Goran Rem u knjizi „Poetika buke - antologija slavonskog ratnog pisma“ (Vinkovci, 2010.) uvrstio nekoliko njegovih pjesama objavljenih 1993. godine, a književnik Miroslav Slavko tađer također je uvrstio jednu Almaševu pjesmu u knjizi „Upamtite Vukovar - antologija hrvatski pjesnici o Vukovaru“ (Vinkovci, 2011.).

Vjerujemo kako će svojom novom zbirkom pjesama „Vukovar-Bogdanovci-Vinkovci“ autor postići svoj cilj – vlastitim razotkrivanjem poručiti kako je život unatoč ružnim zbivanjima i "prejakoj zbilji" dar od Boga koji trebamo istinski proživjeti. Sve prethodno napisano ukazuje na činjenicu da bi knjiga trebala svojim ukoričenjem obogatiti književni svijet hrvatske stihične produkcije.
Ivana Petričevićizrada : ikona web design studio