180 godina vinkovačke bolnice


klikni za uvećanu sliku Autor(i): više autora
cijena: 200kn
Godina izdanja: 2011
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 411
Urednik: Marija Jurković, Marko Landeka
ISBN: 978-953-6015-79-5
RIJEČ UREDNIŠTVA
Ovo je prva monografija o vinkovačkoj Bolnici nastala za 180 godina njezina postojanja. Memoriju jednoga naroda čuvaju njegovi spomenici i to je bio najveći razlog pisanja ove knjige koja bi trebala rasvijetliti dugu i izuzetno bogatu tradiciju vinkovačkoga
zdravstva.
Istraživanjem povijesti vinkovačke bolnice, našli smo kako je arhivska građa i literatura iz nekih vremenskih perioda vrlo obilna, raznovrsna i detaljna, dok je o nekim drugima povijest gotovo „nijema“. Razlog tomu su višestoljetna turbulentna zbivanja
na ovim prostorima: ratovi su u svojim vihorima odnosili sve, pa i medicinsku dokumentaciju. Sve je manje živućih svjedoka i nekih recentnih događanja, a sjećanja neminovno blijede.
U ovoj knjizi pokušali smo prikazati 180‐godišnji kontinuitet naše Bolnice, nastojeći ne izostaviti niti jednog relevanog pojedinca ili događaj. Još snažnije željeli smo zabilježiti sadašnji trenutak ove stare i ugledne ustanove. Imajući na umu činjenice o posebnostima svake medicinske discipline i različitim literarnim afinitetima brojnih autora, ipak smo nastojali strukturirano prikazati svaki odjel: njegovo osnivanje,ljude koji se prije na njemu radili, razvoj struke, djelovanje za vrijeme Domovinskog rata, obnovu, sadašnje mogućnosti, aktualne zaposlenike i moguće pravce razvoja.
Svjesni smo činjenice da će budući autori neke slične knjige doći do podataka koji će se možda razlikovati od ovih naših, ali se nadamo da će im ona poslužiti barem onoliko koliko su nama poslužile knjiga dr. Frica Špicera o gradnji nove bolnice i rukopis dr. Stjepana Metzgera o povijesti zdravstva u vinkovačkom kraju.
Zahvaljujemo svima koji su nam pomogli svojim sjećanjima, privatnim fotografijama, sugestijama i podrškom. Nadasve, hvala svima koji su za vrijeme ovih 180 godina radili na dobrobiti pacijenata i općenito svih ljudi ovog kraja.
UREDNIŠTVOizrada : ikona web design studio