Od mladosti ništa lipše nije


klikni za uvećanu sliku Autor(i): Eva Silađi, Kata Šarčević, Anica Valenćik
cijena: 50kn
Godina izdanja: 2010
Uvez: meki
Broj stranica: 187
Urednik: Ivana Petričević
Priređivač: Ivana Petričević
ISBN: 978-953-6015-70-2
Knjiga naslovljena sintagmom Od mladosti ništa lipše nije donosi pučki izričaj triju Otočanki: Eve Silađi (rođ. Sikiričić), Kate Šarčević (rođ. Sučić) i Anice Valenćik (rođ. Sučić) koje su svojim zapisima iskazale protest ubrzanoj svakodnevici te sačuvale žive tragove tradicijskoga oblika života.

Prvi dio knjige donosi pjesme Eve Silađi podijeljene u devet ciklusa. U stihovima Eve Silađi, kao i u njezinoj prvoj knjizi Gori lampa u mome kiljeru, zrcale se autentični događaji te se javljaju slike Slavonije, sela Otoka, svatova, blagdana, raznih oblika druženja i poslova koji su bili neizostavni dio slavonskoga načina života. Stihovi su deseterci, s pokojom iznimkom, i oblikovani su u dvostihe. Stihovi ispjevani šokačkom ikavicom, s pokojom ekavskom riječju, što je karakteristično za otočki kraj.

U drugom dijelu knjige nalaze se kazivanja i priče iz tradicijskoga života, također pisane šokačkom ikavicom.
Kazivanja Eve Silađi i Kate Šarčević donose raznolike oblike tradicijskoga života. Tekstovi su uglavnom napisani u izvornom obliku kako su ga kazivačice pripovijedale kako bi se zorno prikazalo ozračje ondašnjega vremena.
Kratke priče dolaze iz pera Anice Valenćik. U autoričinim pričama zrcali se negdašnji oblik života. Priče su smještene u univerzalno slavonsko selo, a akteri su izmišljeni, no nositelji su stvarnih priča. Autorica piše o onome što se po predaji drži istinitim s mogućnošću fiktivne dorade.izrada : ikona web design studio